Mustiga grytan

Serverar: 4 portioner

En fyllig och mild köttgryta. Servera gärna ris eller pasta till.

Ingredienser

  • 500 gr benfritt nötkött (med ben 1kg) av högrev, bog eller bringa. Gärna grytbitar
  • Smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl buljong + rödvin
  • 12 smålökar
  • 100 gr färska champinjoner eller 200 gr konserverade
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ msk worcestershiresås
  • 1 dl grädde
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i jämna bitar ca 3 * 3 cm. Då blir koktiden lika för alla bitar. 2. Bryn köttet, lite i taget i smör i en stekpanna. Värmen ska vara stark, så att det snabbt bildas en stekyta. Om man lägger i för mycket kött åt gången i stekpannan, så kallnar den och köttet får ingen fin stekyta. Lägg över det brynta köttet efter hand i en gryta. 3. Tillsätt salt, peppar, vatten och buljong. 4. Låt koka på svag värme under lock 1-1½ tim. Tiden kan variera lite beroende på styckningsdeloch hur välkokt man vill ha grytan. Prova med en sticka. När den går lätt igenom är köttet färdigt. 5. Skala löken och skölj champinjonerna. Fräs de i smör i stekpannan och lägg över de i grytan. 6. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Rör ner det i grytan. 7. Smaksätt med soja, tomatpuré och worcestershiresås. 8. Låt grytan koka ytterligare 10 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Polenta
    Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gul...

    Tänk lättare!
    För de allra flesta av oss har jul- och nyårhelgen blivit alltför kalo...

    Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
    Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben