Nils-Emils lingonbröd

Serverar: 3 portioner

På Nils-Emils kvarterskrog på Söder i Stockholm ligger detta bröd alltid på bordet. Det kräver lite tid, men är värt varenda minut.

Ingredienser

  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk kummin
  • 2½ dl lingonsylt, ej för söt
  • 1½ dl russin
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekli
  • 2 pkt torrjäst
  • 18 dl vetemjöl
  • 5 dl kallt vatten
  • Instruktioner

    1. Blanda ljummet vatten, vete- och rågkross, salt, kummin, lingonsylt, russin, linfrö och vetekli i en bunke. Täck med bakhandduk och låt stå över natten.
    2. Blanda torrjästen med vetemjölet. Värm vattnet till 50 grader och häll det under omrörning i mjölblandning. Tillsätt degen från första dagen och blanda väl. Du behöver inte knåda degen.
    3. Forma 3 smala längder av degen, lägg dem på bakpapper på plåt och låt dem jäsa i värmeugn i 50 grader, ca 15 minuter.
    4. Grädda bröden i 225 grader, ca 30 min, och låt dem kallna på bakgaller utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben