På Nils-Emils kvarterskrog på Söder i Stockholm ligger detta bröd alltid på bordet. Det kräver lite tid, men är värt varenda minut.
Ingredienser
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
3 tsk salt
3 tsk kummin
2½ dl lingonsylt, ej för söt
1½ dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
2 pkt torrjäst
18 dl vetemjöl
5 dl kallt vatten
Instruktioner
- Blanda ljummet vatten, vete- och rågkross, salt, kummin, lingonsylt, russin, linfrö och vetekli i en bunke. Täck med bakhandduk och låt stå över natten.
- Blanda torrjästen med vetemjölet. Värm vattnet till 50 grader och häll det under omrörning i mjölblandning. Tillsätt degen från första dagen och blanda väl. Du behöver inte knåda degen.
- Forma 3 smala längder av degen, lägg dem på bakpapper på plåt och låt dem jäsa i värmeugn i 50 grader, ca 15 minuter.
- Grädda bröden i 225 grader, ca 30 min, och låt dem kallna på bakgaller utan bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)