Nötfylld saffranskrans

Nötfylld saffranskrans.

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 påse (1/2 g saffran)
  • 1 hg rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • Ca 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g nötkärnor
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggvita
  • 1 påse hackade apelsinskal (65 g)
  • Pensling
  • Ägg
  • Garnering
  • Mandelspån
  • Florsocker
  • Lite mjölk
  • Instruktioner

    1. Ljumma mjölken till fingervärme (37°). Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut den med en del av mjölken.
    2. Tillsätt saffran (stött, om den är hel) och resten av mjölken. Vill man få ut extra mycket smak av det dyra saffranet, kan man först röra ut det i lite konjak eller annan sprit.
    3. Rör smör och socker. Lägg detta i degbunken tillsammans med saltet och det lätt uppvispade ägget. Arbeta i mjöl till lagom fast, blank och smidig deg.
    4. Den ska släppa degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    5. Hacka nötterna riktigt fint eller kör i matberedare (det går lika bra med mandel om man föredrar det). Tillsätt socker och äggvita och blanda till smidig massa. Rör ner apelsinskalet.
    6. Ta upp degen på bakbordet. Knåda in lite mera mjöl. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på nötmassan. Rulla ihop och forma rullen till en krans.
    7. Lägg kransen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Klipp kransen, lägg flikarna växelvis höger, vänster och upp mot mitten. Låt kransen jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Pensla kransen med lätt uppvispat ägg.
    8. Strö på mandelspån. Grädda kransen i nedre delen av ugnen i 200 graders ugnsvärme 20-25 minuter eller tills den fått fin färg och känns lätt.
    9. Låt kransen kallna under bakduk. Förvara den svalt. Någon halvtimme innan kransen serveras rör man ut florsocker i lite mjölk och ringlar glasyren över kransen.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    10-12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben