Goda bullar som är vanliga i matsäcken för norska skolbarn.
Ingredienser
50 g jäst
150 g smält smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
1 ¼ liter mjöl (ca 13,3 dl)
2 dl vaniljkräm
Garnering
3 dl florsocker
2 msk vatten
Kokos
Instruktioner
Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om.
Tillsätt saltet, sockret, ägget och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mera mjöl, men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk 30 min.
Sätt ugnen på knappt 200 grader.
Knåda degen på mjölat bakbord. Baka ut till platta ovala bullar. Låt dom jäsa till dubbel storlek ca 20-40 min. Gör en grop med tummen i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Pensla bullarna med florsocker utrört med vatten runt krämen och strö över kokos.