Örtbröd med oliver

Serverar: 6-10 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Ett i mitt tycke väldigt gott bröd. Ett stort eller två mindre bröd räcker degen till - och det blir knappast några rester ...

Ingredienser

  • 50 g jäst (helst färsk)
  • 5 dl ljummet vatten, ca 37 gr
  • Ca 1 dl kärnfria svarta oliver (eller gröna eller blandat)
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk salt
  • 2 msk färsk oregano eller 1 msk torkad
  • 4 dl rågsikt
  • Ca 12 dl vetemjöl eller vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen med lite av vattnet i en degbunke, häll sedan på resten av vattnet.
    2. Grovhacka oliverna. Arbeta in dem och övriga ingredienser. Arbeta till sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt i 5-10 min i bunken eller i maskin. Jäs degen övertäckt i 30-45 min i rumstemperatur
    3. Knåda degen kraftigt på bakbordet i 5-10 minuter - brödet blir godast om degen arbetas rejält. Forma ett eller två bröd av degen, stryk lite mjöl på ovansidan.
    4. Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa på plåt med bakpapper i 20-30 minuter.
    5. Grädda brödet i nedre halvan av ugnen i 30-35 minuter eller tills det känns klart. Låt brödet svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben