Örtdoftande kronärtskockor

Serverar: 4 portioner

Den här fräscha rätten är verkligen en fröjd för alla sinnen. Låt dofter, smaker och synintryck svepa dig med till Medelhavets stränder.

Ingredienser

  • 4 kronärtskockor, à ca 300 g
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • Salt
  • 6 fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 2 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • Svartpeppar
  • 3 dl buljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 2 bifftomater
  • 1 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Skölj kronärtskockorna, skär av två tredjedelar av stammen och ta bort det understa lagret blad. Skär bort den övre tredjedelen på varje kronärtskocka och klipp av de övre vassa kanterna på de kvarvarande bladen.
    2. Halvera kronärtskockorna på längden och ta bort borsten. Droppa 1 msk citronsaft på alla snittytor. Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor gryta. Lägg i kronärtskockorna och koka 20 minuter.
    3. Skölj potatisarna, skala dem och skär dem i 2 cm tärningar. Skala morötterna och skär dem i 2 cm skivor. Skölj och ansa salladslökarna och skär den i ½ cm skivor. Skala och finhacka vitlöken. Skölj örtkvistarna.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kronärtskockorna ur grytan och låt dem rinna av på papper. Dela dem ytterligare en gång på längden. Bred ut potatis, morötter, salladslök, vitlök och kronärtskockor i en stor ugnsfast form med hög kant. Salta och peppra och slå på buljong och vin. Lägg i örtkvistar och lagerblad. Täck formen med aluminiumfolie och stek grönsakerna i ugnen 20 minuter.
    5. Skålla och skala tomaterna. Ta bort stjälkfästet och tärna tomaterna. Lägg dem i formen med de andra grönsakerna och stek ytterligare tio minuter i ugnen. Droppa över resten av citronsaften samt olivoljan och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben