Örtgravad strömming

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 dag

Fantastiskt gott på julbordet, midsommarbordet eller vanlig fest med plockmat.

Ingredienser

  • 500 g strömmingsfilé
  • 1 l vatten
  • 2 dl ättiksprit 10-12%
  • 3 msk salt
  • 6 dl majonnäs
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 1 msk finklippt krasse
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1½ msk finhackad estragon (inlagd dragon)
  • ½ dl senap
  • 2 msk dijon senap
  • 1½ msk rödvinsvinäger
  • Instruktioner

    1. Skölj hastigt filéerna i kallt vatten. Dra av skinnet. Lägg den skinnade filén i en bunke med kallt vatten.
    2. Gör en lag av vattnet (kallt vatten), ättiksspriten och salt. Behöver inte kokas. Rör runt lagen tills saltet har lösts upp. Lägg sedan i filéerna i lagen. Undvik att ta i lagen med fingrar eller att ta fisken med händerna, då det kan medföra bakterieöverföring. Använd dig av rena redskap. Låt sedan filéerna ligga i lagen i minst 6 timmar i kylen. Köttet ska få en vitaktig färg. Ta upp en filé med en gaffel och bryt itu den. Har filén samma färg rakt igenom är de klara.
    3. Finhacka alla de gröna örterna och kryddorna. Häll allt i en stor bunke och blanda i resten av ingredienserna. Rör om väl.
    4. Sila av strömmingen och blanda sen ner i såsen. Låt det sedan stå kallt i minst 12 timmar.
    5. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    4.9
    30 min
    2
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben