Örtstekt rostas med konjakssås

Serverar: 4-6 portioner

Härlig varmrätt med rostas, rotfrukter och ljuvlig konjakssås. Såsen kan också göras med mörk rom.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka repad timjan
  • 1 kg rostas
  • 25 g smör
  • 1 msk hackad rosmarin
  • Rostade rotfrukter
  • 600 g delikatesspotatis
  • 2 sötpotatisar
  • 3 morötter
  • 100 g kålrot
  • 3 palsternackor
  • 1/2 dl finhackade örter
  • 3 msk oliv- el rapsolja
  • Konjakssås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 4 msk konjak
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • kinesisk soja
  • Servering
  • 250 g kokt brysselkål
  • 150 g kokta haricost verts
  • Instruktioner

    1. Skala och krossa vitlöken. Repa och hacka timjanbladen. Putsa köttet och bind ev upp det med steksmöre. Krydda med salt och peppar runt om. Bryn vitlöken i smör i en stekpanna. Lägg i köttet bryn runt om. Strö över timjan och rosmarin. Stick in en stektermometer i köttet och placera det i en ungsform. Ös det med stekskyn och stek vidare i ugnens mitt på 150 grader tills köttet har en innetemperatur på 60 grader. Ta upp köttet ur formen och låt det vila i ca 10 min. Skär köttet i ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg det på ett uppläggningsfat, helst ett som alla grönsaker får plats på.
    2. Rostade rotfrukter Skölj och halvera potatisarna. Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar. Skala morötter, kålrot och palsternackor. Dela i lagom bitar. Blanda rotfrukterna och örter i en långpanna. Häll i olja över och vänd om. Rosta i nedre delen av ugnen på 225 grader ca 30 min. Rör om några gånger under tiden.
    3. Konjakssås Skala och hacka lökarna. Fräs löken blank i smör utan att den tar färg. Tillsätt vatten, fond och konjak och koka samman i ca 10 min. Blanda grädde och majsstärkelse och vispa ner i såsen. Koka ihop såsen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.
    4. Lägg upp grönsakerna och rotfrukterna runt köttet.
    5. Servera med såsen

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben