Örtstekt rostas med konjakssås
Härlig varmrätt med rostas, rotfrukter och ljuvlig konjakssås. Såsen kan också göras med mörk rom.
Ingredienser
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka repad timjan
1 kg rostas
25 g smör
1 msk hackad rosmarin
Rostade rotfrukter
600 g delikatesspotatis
2 sötpotatisar
3 morötter
100 g kålrot
3 palsternackor
1/2 dl finhackade örter
3 msk oliv- el rapsolja
Konjakssås
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
4 msk konjak
3 dl vispgrädde
2 msk maizena majsstärkelse
kinesisk soja
Servering
250 g kokt brysselkål
150 g kokta haricost verts
Instruktioner
- Skala och krossa vitlöken. Repa och hacka timjanbladen. Putsa köttet och bind ev upp det med steksmöre. Krydda med salt och peppar runt om.
Bryn vitlöken i smör i en stekpanna. Lägg i köttet bryn runt om. Strö över timjan och rosmarin.
Stick in en stektermometer i köttet och placera det i en ungsform. Ös det med stekskyn och stek vidare i ugnens mitt på 150 grader tills köttet har en innetemperatur på 60 grader.
Ta upp köttet ur formen och låt det vila i ca 10 min. Skär köttet i ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg det på ett uppläggningsfat, helst ett som alla grönsaker får plats på.
- Rostade rotfrukter
Skölj och halvera potatisarna. Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar. Skala morötter, kålrot och palsternackor. Dela i lagom bitar. Blanda rotfrukterna och örter i en långpanna. Häll i olja över och vänd om. Rosta i nedre delen av ugnen på 225 grader ca 30 min. Rör om några gånger under tiden.
- Konjakssås
Skala och hacka lökarna. Fräs löken blank i smör utan att den tar färg. Tillsätt vatten, fond och konjak och koka samman i ca 10 min. Blanda grädde och majsstärkelse och vispa ner i såsen. Koka ihop såsen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp grönsakerna och rotfrukterna runt köttet.
- Servera med såsen
Liknande recept
Kommentarer (0)