Oliv och tomatpaj

Serverar: 4-6 portioner

Fresta din familj med både soltorkade och solmogna tomater i ett läckert pajskal av färdigkavlad smördeg.

Ingredienser

  • 2 plattor djupfryst smördeg eller 1 rund, färdig smördegsplatta
  • Till fyllningen
  • 100 g soltorkade tomater
  • 2½ dl kokande vatten
  • 3 gula lökar
  • Knappt 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 stora solmogna tomater
  • 12 svarta oliver
  • 1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Tina smördegen och kavla ev ut den. Klä en 23 cm stor, låg pajform med degen. Täck degen med remsor av bakplåtspapper och stadga kanten med hoprullad aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet ca 10-15 minuter. Ta bort pappret och folien.
    2. Lägg de soltorkade tomaterna i en skål och häll på 2 dl kokande vatten. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Skala och hacka löken.
    3. Hetta upp oljan på medelvärme i en stor stekpanna. Häll i löken, lägg på ett lock och låt fräsa i 3 minuter, skaka stekpannan då och då. Sänk värmen och låt löken fräsa under lock i 6 minuter eller tills den har mjuknat.
    4. Låt de blötlagda tomaterna rinna av och hacka dem fint. Lägg tomaterna i lökfräset och krydda med salt och peppar. Blanda och bred ut blandningen i pajskalet. Skölj och skär de färska tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor och täck tomat- och lökröran med dem. Lägg oliver längs med kanten, pensla tomatskivorna med olivolja och strö över oregano.
    5. Grädda 30 minuter tills pajskalet är genombakat. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben