Orientkryddade majs- och baljväxter

Serverar: 10 portioner

En kryddrik, dock ej stark, och mycket aromatisk rätt. Den sprider sina karaktäristiskt orientaliska dofter av spiskummin, sesamolja, koriander och kanel vid buffébordet. Strax före gästernas ankomst brukar jag låta just den här rätten fräsa i en panna på spisen för att sprida varma och välkomnande dofter.

Ingredienser

  • 2 dl kikärter, torkade, (eller 6 dl färdigkokta)
  • 1 dl vita bönor, torkade (eller 3 dl färdigkokta)
  • 4 dl majskorn, från burk
  • 2 st röd lök(ar), stora
  • 1 st peperoni, färsk
  • 0,5 dl olja, matlagningsolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk kanel
  • 1 krm chilipeppar
  • Salt
  • Peppar
  • Till garnering
  • 1 msk solrosfrön, rostade, eller lin- eller sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Låt baljväxterna ligga i blöt över natten var för sig. Koka dem i var sin kastrull i 1 l vatten och 1 msk salt ca 45 minuter eller tills de är mjuka. Det tar kortare tid för bönorna. Sila av vattnet från baljväxter och majskorn.
    2. Skala, hacka och fräs lök och pepperoni i en panna med matlagningsoljan. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en liten stund. Lägg ärter, bönor och majskorn i pannan och låt även dem fräsa med ett par minuter.
    3. Smaksätt med sesamolja och kryddor.
    4. Garnera med rostade solros-, lin- eller sesamfrön.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben