Päronkaka

Serverar: 8-10 portioner

En underbar kaka med smak av päron, nötter och choklad.

Ingredienser

  • 100 g hasselnötter
  • 2½ dl vetemjöl
  • 175 g kallt smör
  • 1½ dl råsocker
  • 3 ägg
  • 4-5 päron
  • 50 g grovt hackad mörk choklad
  • 2 msk päron- eller aprikosmarmelad
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.
    2. Lägg hasselnötterna i en matberedare med metallkniv och kör tills det hackats grovt. Tillsätt mjölet och kör en liten stund till.
    3. Tillsätt smöret skuret i små kuber och kör till en smulig deg. Tillsätt socker och ägg och kör till en jämn smet.
    4. Skala och skär 2 av päronen i små bitar. Vänd ner päronbitarna och den grovt hackade chokladen i smeten. Fyll smeten i formen och släta till.
    5. Skala resterande päron och skär dem i skivor. Lägg skivorna över smeten, tryck ner dem något i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter.
    6. Värm marmelad i en liten kastrull eller i mikron. Skeda marmeladen över kakan. Låt kakan svalna.
    7. Servera kakan med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben