Päronkaka med mandeltosca
Med det tjocka, knapriga och kolaaktiga toscatäcket blir den här saftiga päronkakan svår att överträffa. Njut av den i stora bitar, gärna med en klick lättvispad grädde.
Ingredienser
75 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kaffegrädde
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 mogna päron
Toscatäcke
100 g smör
2 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mald kanel
2 msk mjölk
175 g mandelspån
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200º. Smöra och bröa en avlång kakform, ca 1½ liter.
- Smält smöret. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör sedan ner smör och grädde.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i formen.
- Skala, halvera och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor och stick ner i smeten. Grädda kakan ca 50 minuter. Ta ut kakan ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 225º.
- Smält smöret till toscatäcket i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl, kanel och mjölk och sjud blandningen i ett par minuter. Rör ner mandelspånen.
- Fördela mandelblandningen över kakan och grädda 10-15 minuter tills täcket har fått fin färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)