Päronkaka med vinbär och kolasås

En liten överraskande kaka med härlig syra från röda vinbär som bryter av fint mot den söta kolasåsen.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • 2 päron
  • 2 dl röda vinbär
  • Kolasås
  • ¾ dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • ¼ dl ljus sirap
  • Servering
  • Vispad grädde eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Rör smör och socker vitt och poröst, gärna med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör till en slät smet.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
    4. Kärna ur päronen och skiva dem tunt. Tryck ner skivorna i smeten. Lägg dem lite omlott i ett cirkelformat mönster. Strö på vinbären och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
    5. Gör kolasåsen undertiden.
    6. Häll vispgrädde, socker och sirap i en liten kastrull. Koka till en kolasås i ca 12 minuter. Den ska vara tjock men fortfarande rinnig. Koka inte för länge,
    7. Häll såsen över den halvfärdiga kakan och grädda den ytterligare 25 minuter.
    8. Servera kakan med vispad grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben