Panettone med citronsmak

Serverar: 10 portioner

Denna festkaka från Italien är ett mellanting mellan vetebulle och sockerkaka. Den bakas till jul i mängder av smaker och med olika krämer och fyllningar.

Ingredienser

  • 2 dl mjölk, helst gammaldags
  • 1 pkt jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 150 g smör + 25 g smör till form och pensling
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl citronlikör eller 3 msk färskpressad citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • Rivet skal av 1 citron
  • 100 g suckat
  • 1 dl gula russin
  • Tillbehör
  • 1 panettoneform eller 1 hög, rund form, ca 1,5 liter
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med mjölken.
    2. Tillsätt hälften av sockret och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Täck med en bakduk och låt degen jäsa cirka 30 minuter.
    3. Smält 150 g smör och rör ner det tillsammans med resten av sockret, äggulorna, citronlikören och saltet i degen. Blanda allt väl.
    4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet, citronskal, suckat och russin.
    5. Smörj formen och lägg i degen. Låt den jäsa i ytterligare 30 minuter, övertäckt med en handduk. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Pensla degen med smält smör. Grädda på ugnens nedre fals 10 minuter.
    7. Sänk värmen till 150 grader och grädda kakan i ytterligare 45-50 minuter. Pensla med smör när 20 minuter av gräddningen återstår.
    8. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite innan den stjälps ur formen och får kallna på galler.

    Liknande recept

    4.7
    35 min
    12
    18

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben