Italienska pistagekakor med citronsmak

Serverar: 6-12 portioner

Välj en mild fuktig olivolja för att få fram den fina smaken. I stället för polenta kan finmalet majsmjöl användas. Det blir 6 mindre kakor eller 12 muffins.

Ingredienser

  • 2 stora ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • Rivet skal från en 1 citron
  • 1 3/4 dl mjölk
  • 1 3/4 kallpressad olivolja
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk polenta
  • 1 msk bakpulver
  • En nypa salt
  • 50 g pistagenötter, grovhackade
  • Florsocker att pudra över
  • Instruktioner

    1. Lägg ägg och socker i en stor skål och vispa med elvisp eller vanlig stålvisp tills smeten är tjock och ljus. Vispa ned citronskalen, mjölken och olivoljan på låg hastighet.
    2. Sikta mjöl, polenta, bakpulver och salt ovanpå smeten och blanda försiktigt med en stor sked. Rör i nötterna när det inte längre syns några strimmor mjöl och häll smeten i kak- eller muffinsformarna. Se till att smeten blir jämt fördelad. Grädda i 200 grader varm ugn i cirka 20 minuter eller tills ytan känns fjädrande när man trycker lätt på den.
    3. Låt svalna i formarna i 5 minuter och vänd sedan upp kakorna på galler för att kallna. Pudra över florsocker och ervera med en kopp kaffe, färsk frukt med vispgrädde eller mascarponekräm smaksatt med citron.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben