Parmesan- och purjolökspaj med parmaskinka

Serverar: 6 portioner

En lyxig paj med smak av Medelhavet.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 3 stora purjolökar
  • 2 msk smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • 100 g riven parmesanost
  • Salt
  • Peppar
  • 8 skivor parmaskinka
  • Instruktioner

    1. Hacka samman smöret och mjölet till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Ställ formen kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skölj purjolöken och ta bort de mörkgröna bladen. Strimla purjolöken och fräs de mjuk i smöret utan att den tar färg. Krydda med salt och peppar. Låt kallna.
    3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
    4. Vispa ihop äggen, grädden och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Lägg purjolöken i botten på pajskalet och häll på äggsmeten.
    5. Sätt in formen på nedersta falsen. Sänk värmen till 180 grader och grädda i 30 minuter.
    6. Garnera pajen med parmaskinka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben