Vi hade kräftor i kylen så jag tänkte jag skulle göra något annat än det vanliga köret med pill o sug. Så jag gjorde en kräftpasta. Lite mycket pill för kocken bara...
Ingredienser
1 pkt kräftor, 12-15
1 purjolök
3 stjälkar bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 bit chili, ca 1 cm
1 tsk hummerfond, eventuellt
Olivolja
3 dl vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
Hackad dill
Instruktioner
Häll bort kräftspadet. Pilla loss köttet från kräftorna, stjärtarna + klorna. Behåll om så önskas ett par framdelar med klor som dekoration.
Skölj och skiva purjolöken, spara det vita. Skiva vitlöksklyftan.
Hetta upp olivoljan, lägg i det gröna från purjolöken, persiljestjälkarna, vitlöken och chilibiten, Fräs lite och lägg sen i kräftskalen. Fräs och rör ca 1 minut. Häll på vinet och låt det koka 15 minuter. Sila sen buljongen.
Häll buljong + grädde i en kastrull och reducera tills det blir lagom såsigt. Detta tar lite tid! Häll eventuellt i lite hummerfond.
När såsen börjar tjockna kokar man pastan enligt anvisningar. När ca 4 minuter av koktiden återstår lägger man det vita av purjon i en wokpanna eller traktörspanna. och fräser tills den blir mjuk. När pastan är färdig blandar man i den och kräftköttet, dillen samt såsen. Låt bara allt bli varmt, häll över i en skål och garnera med kräftframdelarna och ett par dillkvistar.