Pepparfilé som serveras med rotfrukter som smaksatts med apelsin. Fem peppar gör man enkelt genom att stöta ihop vit-, svart-, rosé-, och grönpeppar. Varför den kallas fem kryddor när det bara är fyra, har jag ingen som helst aning om.
Ingredienser
600 g fläskfilé
1 tsk ”fem peppar”
Salt
1 msk smör eller margarin
2 1/2 dl mellangrädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
400 g palsternackor
300 g morötter
2 msk olja
Rivet skal och saft av 1 apelsin
Garnering
Persilja
Rivet apelsinskal
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Putsa köttet. Stöt samman pepparkornen i en mortel och klappa in i köttet tillsammans med salt.
- Bryn köttet runt om i smör och lägg över i en form. Koka ur stekpannan med grädde, vatten och fond och häll i formen.
Baka i ugn tills köttet är klart ca 20 minuter. Här kan man baka köttet och grönsakerna samtidigt eftersom ugnsgrader och tid är samma men i var sin form.
- Skala och skär palsternackor och morötter i smala klyftor. Lägg over i en ugnsform. Blanda med olja, salt,apelsinskal och saft. Spara lite rivet apelsinskal till garnering. Baka i ugn i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Strö persilja över rotfrukterna. Garnera köttet med lite rivet apelsinskal.
Liknande recept
Kommentarer (0)