Pepparkaksrutor med lingontopping

Lingon och pepparkaka ger en härlig brytning i de här superenkla bakelserna.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 1 ½ tsk ingefära
  • 1 ½ tsk nejlikor
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • Topping
  • 200 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl lingonsylt
  • Dekoration
  • Lingon
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter.
    2. Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt, gärna med elvisp.
    3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet.
    4. Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda till en jämn smet.
    5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
    6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.
    7. Låt svalna något och skär i kvadrater.
    8. Blanda samman alla ingredienser till toppingen och klicka ut på rutorna. Dekorera med färska eller frysta lingon samt citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben