Överraska med äppelringar i plättarna. Strö på lite kardemummaströssel när plättarna ännu är varma så smälter sockret och blir så där ljuvligt gott. Lättvispad fluffig grädde eller mjukrörd glass är gott till...
Ingredienser
1 ägg
3 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1 nypa salt
1 msk avsvalnat smält smör
4 syrliga svenska höstäpplen eller t ex Royal Gala
1 citron
Smör eller margarin till stekning
Kardemummaströssel
3 msk strösocker
1½ msk nymald kardemumma
Instruktioner
- Vispa äggen, hälften av mjölken, mjölet och saltet till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och det smälta avsvalnade smöret.
- Låt smeten vila minst 30 minuter i kylskåp före gräddningen.
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna ringar. Doppa äppelringarna i saften från en pressad citron, låt dem rinna av.
- Smält fettet i plättlaggen, lägg en äppelskiva i varje rundel och häll på smet. Stek plättarna gyllenbruna på båda sidor.
- Blanda socker och kardemumma och strö över plättarna medan de är varma.
Liknande recept
Kommentarer (0)