Plommon- och mandelpaj.

En lättlagad och mycket god paj som passar att servera med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 2 msk strösocker
  • Mandelfyllning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g mandel
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 8-10 plommon
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop pajdegen och lägg den i en plastpåse. Låt den vila i kylen en timme. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln, flytta över till en pajform, ca 24 cm i diameter. Jämna till kanterna och nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen 10 minuter.
    3. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker med en elvisp. Riv mandelmassan, hacka mandeln fint och blanda ner i smeten. Rör i mjölet och äggen ett i taget..
    4. Bred ut över pajbotten. Dela plommon och kärna ur dem. Lägg dem på pajen med snittytan ner. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter tills pajen fått fin färg.
    5. Låt svalna och servera pajen med grädde eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben