Plommonpaj

Serverar: 8-10 portioner

Ljuvlig paj med god fyllning. En njutning som kan bakas hela vintern!

Ingredienser

  • 500 g plommon
  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 litet ägg
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 1 dl plommonmarmelad
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk kanel
  • Servering
  • Vispad grädde, vaniljglass eller vaniljvisp
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl, socker, salt, ägg och smöret i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills det bildas en degboll.
    2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som är ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
    5. Bred plommonmarmelad på pajskalet. Vispa samman créme fraiche, ägg, socker, vaniljsocker och kanel. Häll i pajskalet. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem i fyllningen.
    6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt pajen svalna något och servera den med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljvisp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben