Plommonpaj

Serverar: 8-10 portioner

Mycket god paj som passar perfekt att göra på exempelvis bondplommon - du vet, de där små, blå och väldigt söta plommonen. Yummy!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • ½ dl vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 1½ l plommon, urkärnade och kvartade
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 1,2 dl vispgrädde
  • 90 g strösocker
  • Instruktioner

    1. Smörj en pajform
    2. Blanda ihop degen, men knåda inte för mycket. Låt stå i kyl ett par timmar så att den blir genomkall. Kavla ut degen och fodra pajformen med den.
    3. Förbaka pajskalet i 175°C c:a 15 minuter så att det blir fast men utan att det tar färg.
    4. Under tiden tvättar, kvartar och kärnar du ur plommonen och vispar ihop äggstanningen.
    5. Lägg plommonen i pajskalet med spetsen uppåt och häll på äggstanningen.
    6. Baka av pajen i 175°C i ungefär 45-50 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått en fin färg.
    7. TIPS: För att kanterna på pajskalet inte ska glida ner när du förbakar det kan du klämma åt lite dubbelvikt aluminiumfolie runt kanten som håller upp degen till den har stelnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    karin20 13 september 2014

    Gjorde denna paj för att ge bort. Kommer aldrig att göra den igen. Ska det verkligen vara 1,5 l plommon?Pajen blev genomblöt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben