Denna läckra pajs krämfyllning innehåller kesella, färskost, socker och syltad ingefära. Den friska smaken passar perfekt till de söta plommonen!
Ingredienser
Botten
Ca 4 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl strösocker
1 tsk finrivet citronskal
1 ägg
40 g rumstempererat smör i bitar
½ pkt jäst
1 dl ljummen lättmjölk
Fyllning
1 kg plommon
2 dl kesella, 10 %
200 g färskost, t ex philadelphia
1 ägg
½ dl strösocker
3 bitar syltad ingefära
1 msk färskpressad citronsaft
1 dl ströbröd
Garnering
½ dl strösocker
Instruktioner
- Börja med bottnen. Blanda mjöl, salt, socker och citronskal i en bunke. Tillsätt ägg och smör. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan över mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg, gärna med en maskin. Täck över och låt jäsa 40 minuter.
- Knåda degen ca 5 minuter på ett lätt mjölat bakbord och tillsätt ev mer mjöl tills degen är smidig och inte längre klibbar. Täck över degen och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Gör fyllningen under tiden. Skölj, halvera och dela plommonen. Låt kesellan rinna av i en sil och lägg den i en skål. Vispa ner färskost, ägg och socker. Hacka ingefäran fint, blanda ner den i krämen och smaka av med citronsaft.
- Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform, ca 28 cm i diameter. Kavla ut degen och klä formen med den. Se till att kanten är minst 5 cm hög. Täck över och låt jäsa 10 minuter.
- Bred ut ingefärskrämen på bottnen i formen och strö över ströbrödet. Lägg på plommonen med snittytan uppåt och grädda pajen 30-35 minuter. Låt svalna på ett galler, strö över socker och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)