Detta är ett bakverk helt utan smör eller annat matfett. Den här fantastiska tårtan, som härstammar från Polen, är seg, fruktig och knaprig av nötterna.
Ingredienser
250 g mandelmassa
6 äggvitor
75 g sötmandel
75 g hasselnötter
100 g katrinplommon
100 g russin
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk färskpressad citronsaft
Servering
2 dl vispad grädde
Ev 2 msk punsch
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa 3 äggvitor till ett fast skum. Blanda samman den rivna mandelmassan med äggvitevispet.
- Rita en cirkel, ca 24 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Lägg papperet på en plåt och bred sedan ut smeten i cirkeln.
- Grädda kakan i ugnen 15-20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
- Hacka mandel och hasselnötter grovt. Skär katrinplommonen i mindre bitar. Blanda katrinplommon och russin.
- Vispa resterande äggvitor till ett fast skum och vänd ner mandel- och nöthack samt katrinplommon och russin. Bred ut blandningen ovanpå den avsvalnade mandelbottnen.
- Grädda kakan 15-20 minuter tills det marängliknande nöttäcket fått lite färg. Låt kakan svalna.
- Blanda florsocker och citronsaft till glasyren och ringla den över kakan med hjälp av en sked. Servera tårtan tillsammans med vispad grädde, som ev smaksätts med lite punsch.
Liknande recept
Kommentarer (0)