Rödbetssoppa

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Blev så inspirerad över att se skylten med polsk mat i går att jag var tvungen att svänga ihop en rödbetssoppa. Rödbetor är, förutom otroligt hälsosamt, väldigt gott och en underskattad rotfrukt i det svenska köket.

Ingredienser

  • 5 skånska rödbetor
  • 2 selleristjälkar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 tärningar köttbuljong
  • ½ purjolök
  • 2 msk salt
  • 3 msk vinäger eller pressad citron
  • 2 dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Stoppa ner rödbetorna med skalet på i en djup kastrull. Häll på vatten och 2 msk salt. Koka i ca 20 minuter tills de mjuknar, sila och kyl av. Sautera finskivad selleri, purjo och vitlöksklyftorna i en stor kastrull. Häll på 1½ liter kokt vatten och buljongtärningarna.
    2. När rödbetorna svalnat, skala dem och riv grovt. Lägg ner i soppan. Smaka av med vinäger. Smaken ska vara syrlig – rödbetorna står för sötman och buljongen för sältan. I Polen serveras soppan ofta med ett delat kokt ägg på tallriken eller kokt potatis. Och givetvis – crème fraiche!

    Liknande recept

    4.3
    45 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben