Polsk svampsoppa med brödlock

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

En sådan här soppa åt jag för några år sedan i Krakow och har sedan experimenterat fram själv. Viktigt med portionsformar som tål ugnsvärme!

Ingredienser

  • 50 g torkad svamp, helst karljohan
  • 1 l god grönsaks- eller köttbuljong
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 1-2 gula lökar
  • 1 dl crème fraiche eller smetana, fet
  • Örter
  • Salt, efter smak
  • Peppar,efter smak
  • Smör att steka i
  • Fryst smördeg
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Blötlägg den torkade svampen. Färsk fungerar också, men har svagare smak. Fräs svamp och lök, späd med allt blötläggningsspadet. Pudra över vetemjöl och rör i buljongen. Låt koka tills soppan har blivit ganska simmig och koncentrerad. Rör ned smetanan eller crème fraichen. Så långt kan man förbereda.
    2. Sätt ugnen på ca 250 grader. Häll upp soppan i portionsformar. Kavla ut smördegen och skär ut lock som är lite större än formen. Täck formarna med locken. Gör ett litet lufthål, dekorera om du vill med remsor. Pensla med uppvispat ägg och ställ in i varm ugn. Grädda tills locket mognat och fått färg. Servera gärna med extra smetana som kan klickas i var och en när de har skurit sig in under locket.

    Liknande recept

    5
    45 min
    4-6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben