Potatisgratäng

Serverar: 4 portioner

Den här gratängen är tänkt som en vegetarisk rätt för fyra tillsammans med kokt broccoli. Gratängen passar även som tillbehör till t ex kyckling eller rökt skinka.

Ingredienser

  • 1 kilo potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk oliver med citronfyllning (150 g avrunnen vikt)
  • 2 1/2 dl riven ost (100 g)
  • Tillbehör: kokt broccoli, eventuellt mangoldskott
  • Instruktioner

    1. Skala och skär potatisarna i ca 3 cm stora bitar. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg dem i en smord ugnssäker form. 2. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, rosmarin och lagerblad ca 1 min. Häll på krossade tomater samt vatten. Blanda ner buljongtärning och peppar och låt tomat- såsen koka ca 5 min. 3. Häll tomatsåsen över potatisarna. Strö på oliver och riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Sätt ugnen på grill och gratinera ytterligare ca 10 min. 4. Servera gratängen varm med lättkokt broccoli och eventuellt skinka eller kyckling.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Potatis-vår viktigaste c-vitaminkälla?!
    Att äta potatis är inte det första man tänker på när det gäller att...

    Jordärtskockor
    Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben