Serverar: 4 portioner
Den här gratängen är tänkt som en vegetarisk rätt för fyra tillsammans med kokt broccoli. Gratängen passar även som tillbehör till t ex kyckling eller rökt skinka.
1. Skala och skär potatisarna i ca 3 cm stora bitar. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg dem i en smord ugnssäker form. 2. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, rosmarin och lagerblad ca 1 min. Häll på krossade tomater samt vatten. Blanda ner buljongtärning och peppar och låt tomat- såsen koka ca 5 min. 3. Häll tomatsåsen över potatisarna. Strö på oliver och riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Sätt ugnen på grill och gratinera ytterligare ca 10 min. 4. Servera gratängen varm med lättkokt broccoli och eventuellt skinka eller kyckling.
Potatisgratäng
Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...
Potatis-vår viktigaste c-vitaminkälla?!
Att äta potatis är inte det första man tänker på när det gäller att...
Jordärtskockor
Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...