Potatisgratäng

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 4 timmar

Ännu en variant. Funkar som en hel måltid på flera olika sätt.

Ingredienser

  • Ca 12 st potatisar, mjölig sort, t ex Bellona, King Edward
  • 2 gula lökar eller 1 purjolök (ca 200 g)
  • 3-4 dl ost, riven lagrad
  • 1½ tsk salt
  • 2-3 krm svartpeppar
  • 1 tsk basilika eller dragon
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2½-3 dl mjölk och/eller grädde
  • Med pizzasmak
  • 3-4 tomater
  • 1 burk ansjovisfilé (100 g, 12-14 st)
  • 1 tsk oregano eller basilika
  • Med kassler eller korv
  • 400-500 g skivad kassler eller falukorv
  • Med skinka eller kassler
  • 250-300 g rökt skinka eller kassler, strimlad
  • Instruktioner

    1. Ugnstemperatur 225º
    2. Sätt på ugnen. Skala och skiva potatis och gul lök eller snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna. Osten kan vara grov- eller finriven. Använd gärna matberedare.
    3. Lägg på ett ugnssäkert fat eller i en låg vid form först hälften av potatisen, sedan löken och det mesta av osten. Krydda med salt, peppar och ev smulad örtkrydda eller skalad pressad vitlök. Lägg på resten av potatisen. Häll på mjölk och/eller grädde. Strö över resten av osten.
    4. Grädda först i nedre delen av ugnen, flytta ev upp formen eller fatet efter halva gräddningstiden för att få mer färg. Grädda tills potatisen är mjuk, 40-50 min. Servera gratängen som ensamrätt med en blandad sallad eller till stekta kötträtter. Se även följande förslag.
    5. Större satser: Som bjudrätt till många kan gratängen gräddas i en ugnslångpanna med raka kanter. 2-2 1/2 sats ryms i en långpanna (ca 30 x 40 cm). Sätt in den i 250°C, sänk till 225°C och grädda 50-55 min.
    6. Med skinka, kassler eller korv: Lägg också strimlad skinka eller kassler i mellanvarvet. Gör för övrigt gratängen som i grundreceptet. Gratängen kan också gräddas utan ost överst. Tag ut den efter ca 30 min och lägg på skivad kassler eller korv. Strö över osten och grädda ytterligare ca 15 min i mitten av ugnen. Till: en blandad sallad
    7. Med pizzasmak: Gör potatisgratängen som i grundreceptet men utan örtkryddor i mellanvarvet och utan ost överst. Grädda den ca 35 min. Tag ut och täck den med skivade tomater, lägg på ansjovis, strö över smulad oregano eller basilika och sist riven ost. Grädda ytterligare ca 10 min i mitten av ugnen. Till: en blandad sallad

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Potatis-vår viktigaste c-vitaminkälla?!
    Att äta potatis är inte det första man tänker på när det gäller att...

    Jordärtskockor
    Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben