Potatisgratäng

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

glöm inte att sätta in gratängen i ugnen omgående, försökte förbereda dagen innan, då blev det en grynig massa i stället för en jättegod gratäng. Serveras till kött eller fisk.

Ingredienser

  • 1 kg potatis (ca 12 medelstora)
  • 2 gula lökar
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
  • ev. 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
  • 3-4 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med. Ett recept där man kokar potatis och lök som ger ett mycket bra resultat.
    2. Skala potatis och skär i skivor. Skär lök och hacka i små bitar. Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök. i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Att man kokar detta gör att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka. Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 20 mintuer

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lollilotta@hotmail.com 12 oktober 2011

    Hejsan. Detta låter ju väldigt gott. En fråga bara, om jag ska förbereda dagen innan. Hur lång förbereder jag då? Tills att jag häller upp det i långpannan? Så gratinerar jag den dagen efter?

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Potatis-vår viktigaste c-vitaminkälla?!
    Att äta potatis är inte det första man tänker på när det gäller att...

    Jordärtskockor
    Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben