Potatisgratäng med tomat

Serverar: 4 portioner

En potatisgratäng måste inte alltid vara krämig. Den här varianten i medelhavsstil passar att äta både som helt vegetarisk rätt och till kött eller fisk.

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 zucchini
  • 50 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 400 g krossade tomater, 1 burk
  • ½ dl olivolja
  • 100 g riven parmesanost
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad salvia
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, gärna i matberedare eller mandolin. Skiva zucchinin i tunna skivor. Smörj en ugnsform med smör. Blanda potatis- och zucchiniskivorna i formen. Salta och peppra. Blanda krossade tomater och olivolja i en bunke. Tillsätt det mesta av den rivna parmesanosten. Krydda med örtkryddor, pressad vitlök, salt och peppar. Bred tomatröran över potatis- och zucchiniskivorna. Strö över resten av parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen 20 minuter. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda ca 15 minuter tills grönsakerna känns mjuka och gratängen har fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Portabella
    PortabellaPortabella kommer ursprungligen från Italien men har börjat...

    Potatisrätter
    Finns det något mer tacksamt än potatis? Den kan stekas, friteras, pre...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben