1 kg vinterpotatis, ca 12 medelstora skalade pressade till mos
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg, eller 2 äggulor
1 morot, medelstor finriven
Till panering
1-2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Till fritering
5-7 dl olja
Instruktioner
Blanda i en skål kall, pressad potatis, salt, peppar, ägg eller äggulor och morot. Rör om väl. Om moset är för fast kan ytterligare ägg tillsättas. Vispa ägget till paneringen på ett fat.
Fördela mosblandningen i klickar med matskedsmått i en skål eller på ett fat med vetemjöl. Forma och rulla moset till bollar, först i vetemjölet, sedan i det vispade ägget och sist i ströbrödet.
Häll oljan i woken och hetta upp den till 180°. Pröva temperaturen på oljan med en hushållstermometer eller en bit vitt bröd, som i oljan ska bli guldbrun på mindre än l minut.
Fritera bara några potatiskroketter åt gången, ca l minut, tills de blir guldbruna.