Ett gott tillbehör till kött, fågel eller vegetariskt alternativ.
Ingredienser
1 kg potatis
150 g rotselleri
150 g riven Kvibille ädelost
2 dl mjölk
1½ dl grädde
2 tsk torkad salvia
½ tsk salt
Svartpeppar
Instruktioner
Skala potatis och rotselleri, skär i tunna skivor. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Lägg ett smördgåspapper i en form med avtagbar kant. Täck botten och låt gå upp mot sidorna.
Varva potatis och rotselleri med ost och salvia i formen.
Salta och peppra mellan varven. När formen är fylld, hälls den varma mjölkblandningen över potatisen.
Ställ formen i en djup plåt eller annan större form ifall formen inte håller tätt. Om formen skulle läcka, fyll på lite ny vätska.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
Känn med en sticka att potatisen är genomkokt. När potatiskakan är färdig, lägg en press på själva potatistårtan. Lägg först på ett bakplåtspapper, använd sedan en tallrik ovanpå med en tyngd. Tårtan ska ligga under press en dag.
Ta sedan bort tyngden och den avtagbara kanten på formen. Nu kan du skära i portionsbitar och värma i ugnen på 175 grader tills de är varma.