Potatistårta med getost och spenat

Den blir bara godare av att lagas dagen innan och värmas strax före servering. Använd en fast potatissort. För att kunna laga potatistårtan behöver du en rund form med 25 cm i diameter och löstagbar kant.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg potatis
  • 250 g getost
  • 250 g bladspenat
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl grädde
  • 2 1/2 dl mjölk
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Smör till formen
  • Instruktioner

    1. Skrubba och koka potatisen i 15 minuter. Den ska inte vara helt mjuk rakt igenom. Skala potatisen och skär den i 3 mm tunna skivor. Smula getosten. Hacka bladspenaten grovt. Smörj formen och varva potatis, getost och bladspenat. Krydda varje varv med salt och peppar. Avsluta med ett lager potatis.
    2. Vispa upp äggen och vispa i grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll över äggstanningen och låt tårtan stå och dra en timme, så tränger äggstanningen in bättre.
    3. Värm ugnen till 175º. Grädda potatistårtan i 45- 60 minuter eller tills äggstanningen stannat och tårtan fått fin färg. Blir färgen för mörk kan tårtan täckas med folie mot slutet av gräddningen. Kyl tårtan, skär den i bitar och värm före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ElsieBengtsson 29 januari 2010

    Går den att frysa

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben