Purjogratäng med tomat

Serverar: 4 portioner

Purjolök, potatis och tomat gör den här härliga gratängen både färgglad och vitaminrik. 221 kcal/portion

Ingredienser

  • 2 purjolökar
  • 4 bifftomater
  • 2 gula paprikor
  • 400 g fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja på sprejflaska
  • 1 tsk paprikaflingor
  • 100 g färskost med örter
  • 1½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • Salt
  • Svartpeppar
  • ½ tsk herbes de Provence
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl riven parmesan
  • Instruktioner

    1. Skölj och ansa purjolöken, skär den i 1 cm tjocka skivor. Skölj tomaterna och skiva dem i 1 cm tjocka skivor. Kärna ur och ansa paprikorna, skär dem i fjärdedelar. Skala potatis och skiva tunt. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Spreja en gratängform med olja. Varva grönsaker och potatis i formen och strö vitlök och paprikaflingor mellan lagren.
    3. Vispa ihop färskosten med mjölk, ägg, salt, peppar och herbes de Provence. Häll blandningen över gratängen. Blanda ströbröd och parmesan och strö över gratängen.
    4. Sätt in i ugnen 45-50 minuter. Titta till gratängen efter 20 minuter och lägg på en bit aluminiumfolie om den håller på att bli för mörk. Ta av foliet de sista minuterna och ställ gratängen högst upp i ugnen så att översta lagret blir knaprigt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben