Quiche Lorraine

Serverar: 4 portioner

Denna berömda ost- och skinkpaj kommer från landskapet Lothringen i nordöstra Frankrike. Det är en utmärkt lunchrätt, som kan göras i förväg och sedan bara värmas.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk Herbes de Provence krydda eller grillkrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ tsk örtsalt
  • 200 g strimlad rökt skinka
  • 3-4 dl riven mellanstark ost
  • Paprikapulver
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl och kallt matfett i en skål. Finfördela fettet i mjölet med fingertopparna eller med en kniv till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen ca en timme.
    2. Kavla ut degen och lägg den i en ugnssäker form, ca 25-27 cm i diameter. Se till att degen går upp längs kanterna och pricka bottnen med en gaffel. Grädda pajskalet i 250 grader ca 10 minuter på mittfalsen.
    3. Vispa samman ägg och grädde till fyllningen. Tillsätt kryddor, skinka och ost. Häll fyllningen i pajskalet och strö ev paprikapulver över. Grädda i 225 grader ca 15-20 minuter.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4-6
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben