Rådjurssadel

Serverar: 6-8 portioner

Såsen kan göras klar i god tid före serveringen. Sadeln, som är klar på bara en halvtimme, bör stekas så sent som möjligt.

Ingredienser

  • 1 rådjurssadel, 2-2½ kg
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • Ca 2 msk smör
  • Till såsen
  • 6 dl grönsaksbuljong (tärning)
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk smör
  • 1 liten finhackad röd lök
  • ½ msk finhackade enbär
  • ½-1 msk frystorkade, grovkrossade grönpepparkorn
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk messmör
  • 1-2 msk rönnbärsgelé
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör
  • Kokt eller pressad potatis
  • Brysselkål
  • Rönnbärsgelé
  • Snittgurka
  • Instruktioner

    1. Putsa sadelns översida fri från fett och hinnor. Det går lättast med en tunn smal och vass kniv. Stick in knivspetsen tätt under hinnan och vinkla den en aning upp från köttet. Skär strimla för strimla. Korta eventuellt av revbenen genom att hugga med en kraftig kniv.
    2. Såsen: Koka upp buljong, vin och soja med småkött och ben från saldelputset. Koka sakta i 30 minuter, skumma, sila. Fräs lök, enbär och grönpeppar i smöret. Pudra över mjölet och späd med buljongen. Koka såsen 10 minuter, smaka av med crème fraiche, messmör, salt och gelé.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Krydda sadelns översida med salt och peppar. Lägg några smörklickar ovanpå. Stick in en stektermometer från ena kortänden i den köttigaste delen av sadeln. Se till att termometern inte kommer i kontakt med några ben.
    4. Stek sadeln i en långpanna längst ner i ugnen tills termometern visar 65-68 grader, det tar 30-40 minuter. Du får då ett lätt rosa kött som tål en hastig uppvärmning i serveringsögonblicket. Ta ut sadeln och låt den vila med termometern kvar i köttet under folie 5-10 minuter.
    5. Tranchering: Lossa filéerna på varje sida om ryggbenet med början uppifrån. Följ med kniven förbi en liten "hylla" tätt efter ryggbenet och ner utmed revbenet tills filéerna är helt fria. Skär varje filé i 7-8 cm bitar rakt av. Skär sedan varje bit i skivor från sidan längs med köttets fibertrådar.
    6. Lägg varje skivad filé på sin ursprungliga plats så att sadeln ser hel ut igen. Ställ sadeln några minuter i het ugn för uppvärmning. Gör iordning tillbehören och hetta upp såsen. Slå ca 2 msk brynt smör över sadeln alldeles i serveringsögonblicket och bjud tillbehören till.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 20 min
    4-6
    4

    Kommentarer (5)

    sarah10 6 december 2008

    Jag har aldrig lagat rådjurssadel förut men kan säga att såsen som var till var kanongod och väldigt uppskattad bland mina gäster!

    Annafbg 29 mars 2009

    Oj, oj, oj, så gott! Såsen blev helt fantastisk! Tack så mycket för receptet! Ett mycket bra "nybörjarrecept" för oss som inte är så vana vid vilt, det gjorde det lätt att lyckas.

    Bodenskan 15 november 2009

    Hej! Fick ett rådjur av mitt barnbarn . Tänkte jag skulle titta efter rådjursadelrecept då hittade jag ditt.Hade inget rödvin hemma så jag gjorde bara en vanlig sås av de jag rensat bort., och använde grädde istället för creame fraiche.Det blev jättegott. Vänliga hälsningar Bodenskan

    dolores 2 januari 2012

    Fick inte tag på rådjur men rensadel blev fantastiskt gott med din härliga sås. Perfekt som nyårsmiddag och hasselbackare till.

    Gorgonzolann 8 april 2012

    Hej och tack!!! Allt blev supergott. Vi gjorde potatisklyftor, morotsstavar och lök penslad med vitlökssmör i ugn som tillbehör istället för kokt/pressad potatis. I övrigt följdes receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben