Rådjursytterfilé med svartvinbärssås

Serverar: 4 portioner

En riktig festmåltid för er som får tag på rådjursytterfilé, här serverad med svartvinbärssås.

Ingredienser

  • 700 g rådjursytterfilé
  • 2 msk smör
  • Marinad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 hela kanelstänger
  • 4 stjärnanis
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 lagerblad
  • Svartvinbärssås
  • 200 g färska eller djupfrysta vinbär
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 dl viltbuljong
  • 1 msk viltfond på flaska
  • 1 liten kanelstång
  • Skal av ½ apelsin
  • ½ dl rött vin
  • 50 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Gör marinaden. Krossa vitlöksklyftorna och finriv citronens skal. Blanda vitlök, citronskal, vin, vinäger, kanel, stjärnanis, soja och lagerblad. Häll marinaden över köttet, låt stå ett dygn i kylen.
    2. Gör såsen. Hetta upp bär och socker i en kastrull tills allt har smält samman. Rör med en sked tills bären är mosade. Ta kastrullen från värmen. Häll i vinäger, buljong, viltfond, kanel och apelsinskal. Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 25 minuter utan lock.
    3. Tillsätt vinet och låt sjuda ytterligare fem minuter. Passera såsen genom en finmaskig sil, rör med en slev tills bara stora partiklar finns kvar i silen. Låt allt rinna ner i en ny kastrull. Klicka ner smöret, salta och peppra. Garnera med färska bär.
    4. Sätt ugnen på 175 grader. stek köttet i smör så det får färg runtom. Sätt in i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 56 grader, cirka 40 minuter. Ta ut köttet och vira in i både smörpapper och plastfilm. Låt vila 15-20 minuter. Servera med såsen och stekt svamp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben