Ren slaktas under september månad och kött kan beställas i köttdisken. Rätten blir också god med hjortytterfilé eller rådjursytterfilé.
Ingredienser
600 g renytterfilé
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
3 st morötter
100 g sockerärter
0,5 tsk senapsfrön, gula
0,5 tsk senapsfrön, bruna
2 msk smör, 2 msk + 1 tsk
Lime- och enbärssmör
50 g smör, rumstempererat
6 st enbär
1 tsk timjan, färsk
1 tsk limeskal, rivet
Rödvinssky
3 dl rödvin
2 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
1 st vitlöksklyfta, krossad
4 st champinjoner, eller annan svamp i klyftor
1 st timjankvist
1 st lagerblad
1 tsk maizena, majsstärkelse
Mandelpotatispuré
800 g mandelpotatis
25 g smör
2,5 dl mjölk, varm
2 st äggulor
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar