Räkor i orientalisk sås

Serverar: 5-6 portioner

Ett recept från början av 80-talet publicerat i Allt om mat. Gott och lättlagat och det kan förberedas

Ingredienser

  • 1 kilo räkor
  • 2 msk olja
  • ½ liter vatten
  • 2 msk smör
  • 2 tsk curry
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl fiskbuljong och skaldjursfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 droppar tabasco
  • 1 stor grön paprika
  • 1 stor röd paprika
  • 2 dl créme fraiche
  • ev 1 msk konjak
  • Instruktioner

    Skala räkorna och ställ dem kallt, spara räkskalen. Fräs räkskalen i en kastrull med 2 msk olja tills skalen ser torra ut och börjar vitna. Slå på vatten och låt skalen koka av 6-7 minuter. Sila spadet. ( Det går lika bra med fiskbuljong och skaldjursfond). Hacka löken. Fräs smöret i en gryta tillsammans med curryn och sätt till löken. Låt den fräsa med tills den mjuknar. Pressa över vitlöken. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med räkspadet, koka upp under omrörning och sätt till tomatpuré och tabasco. Låt det hela sjuda i 5-6 minuter. Kärna ur och strimla paprikorna fint. Koka upp såsen, sätt till paprikan och vispa ner créme fraische. Sätt ev också till en matsked konjak. Sjud i 4-5 minuter, paprikan skall nätt och jämnt mjukna. Smaka av såsen. Sätt till räkorna och låt dem bli varma. Obs: de skall inte koka, då blir de lätt sega. Servera med ris och grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben