Räksoppa med rivna morötter

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

God räksoppa med extra mycket räkor i.

Ingredienser

  • Ca 1 kg frysta räkor
  • Vatten
  • 2½ dl mellangrädde
  • 1 stor gul lök
  • Ca 5 vitlöksklyftor
  • 4 stora finrivna morötter
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk crème fraiche
  • 6 skivor formfranska
  • Smör
  • Ev någon redning
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna. Ställ de skalade räkorna i kylskåpet och spara räkskalen till fonden.
    2. Dela 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor grovt och fräs dessa tillsammans med räkskalen i en rymlig gryta.
    3. Tillsätt grönsaksbuljongtärning, sambal oelek, tomatpuré och vatten så det täcker räkskalen. Koka i ca 10 minuter.
    4. Under tiden fonden kokar sätt ugnen på 225 grader och riv morötterna fint.
    5. Sila räkskalen i en finmaskad sil och skölj grytan.
    6. Fräs morötterna och tillsätt räkfonden, Låt koka upp och tillsätt grädde, fis buljongtärning och cayennepeppar och låt koka i ca 15 minuter. Smaka av och tillsätt ev mer vatten. Vill du ha en tjockare soppa tillsätt redning.
    7. Under tiden soppan kokar gör vitlöksbröden. Ta smör och blanda i 2 pressade vitlöksklyftor och bred på bröden och ställ i ungen i ca 8-10 minuter.
    8. Häll upp den varma soppan på tallrikar och lägg rikligt med räkor i (jag delande räkorna i 3 delar men det går lika bra med hela räkor) lägg en ca 1 msk creme fraiche i varje tallrik .

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben