Rimmad lax med stuvad potatis

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

Detta är en helt underbar rätt att bjuda på som en lunchmiddag.

Ingredienser

  • Lax sida med skinn, ca 1,6 kg
  • 6 msk Salt fint vanligt
  • 3 msk Socker vanligt K5
  • 1,2 kg Potatis
  • 7-8 dl Mjölk
  • 3 dl Mellangrädde
  • 1 knippe Dill
  • Instruktioner

    1. 1. Putsa laxsidan och fjälla av skinnet noga 2. Lägg in laxen i frysen ca 3 dygn. Tina upp den sakta först i kylen, sen ute i rumstemperatur 3. Blanda salt och socker i en skål och gnid in rikligt på alla sidor noga även skinnsidan. Stoppa laxen in i plastpåse och låt ligga ute i rumstemperatur tills salt och socker har smält in. Vänd några gånger på det hela. 4. Lägg sedan in påsen med laxen in i kylen under ca 2 dygn. Vänd på påsen några gånger under tiden. 5. Laxen är nu färdig. Skölj av resterande salt o socker. Skiva upp laxen i ca 5-6 mm (på snedden) tjocka skivor. 6. Skala potatisen och tärna den(OBS Ej för små tärningar) innan kokningen Tillsätt lite salt i vattnet 7. Koka potatisen tills den är mjuk 8. Häll bort vattnet och tillsätt mjölk, så det täcker potatisen. Ta sedan i mellangrädden och den klippta dillen och sjud upp det hela i ca 5-10min. 9. Red ev. med maizena eller vetemjöl, tills lagom konsistens erhålles på stuvningen. 10. Avsmaka och ev. salta och krydda.
    2. Servera det hela med en sallad. Njut

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben