Risbollar med fårost och persilja

Serverar: 10 portioner

Frasigt goda bollar att servera som tilltugg, förrätt eller vegetarisk huvudrätt.

Ingredienser

  • 2 dl aborioris eller avorioris
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1-2 ägg
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 1 dl finhackad persilja
  • 50 g pecorinoost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ev lite mjöl
  • Ströbröd
  • Ev 1 uppvispat ägg
  • Solrosolja till fritering
  • Instruktioner

    1. Värm upp olivolja i en kastrull, tillsätt finhackad lök och fräs den varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör i riset och tillsätt hälften av grönsaksbuljongen. Spara resten för att späda med.
    2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen i ca 20 minuter. Späd riset med resten av buljongen under koktiden. Låt svalna.
    3. Häll riset i en skål och blanda i ägg, (börja med 1 ägg) parmesanost, persilja, salt och peppar. Risblandningen ska kunna formas till bollar. Om blandningen inte är allt för lös, tillsätt ytterligare 1 ägg.
    4. Skär pecorinon i små kuber, ca 10 st. Forma det lite klibbiga riset till stora bollar, ca 10 st. Tillsätt eventuellt lite mjöl om degen känns alltför lös. Gör en grop i mitten på varje boll, tryck ner en ostkub i varje grop och tillslut riset så att osten hamnar i mitten.
    5. Häll ströbröd på en flat tallrik och tryck och rulla risbollarna försiktigt i det. Doppa eventuellt bollarna först i uppvispat ägg för att ströbrödet ska få lite bättre fäste. Se till så att ströbrödet fäster runtom.
    6. Värm upp rejält med solrosolja i en stekpanna och fritera bollarna tills de blir härligt gyllenbruna och krispiga runtom. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Servera direkt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben