En riktig italiensk risotto är en ljuvlig upplevelse. Den har en krämig konsistens med smak av vin och vitlök och lagrad ost. Tillbehören kan varieras men gärna smörstekt svamp, som skivas tunt och steks knaprig.
Ingredienser
2 dl arbario- eller avorioris
5 - 6 dl grönsaksbuljong
Ev ½ dl vitt, torrt vin
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 - 4 msk rumstempererat smör
1 dl riven lagrad ost
Svartpeppar
200 g smörfräst svamp, t.ex. karljohansvamp eller champinjoner
Instruktioner
Koka upp buljongen och eventuellt vinet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull.
Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen.
Låt risotton koka på svag värme utan lock i ca 20 minuter. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart.
Rör ner smörklickar, ost och peppar. Rör ner svampen. Spara gärna några för att dekorera risotton.