Risotto med rosésallad och lufttorkad skinka

Serverar: 4 portioner

Krämig och härlig Italiensk risotto. Lufttorkade skinkan ger sälta och rosésalladen gör den extra speciell.

Ingredienser

  • 300 g aborio- eller avorioris
  • 1 rosésalladshuvud ´a ca 400g
  • 3 små gula lökar
  • 150 g prosciutto crudo (italiensk lufttorkad skinka)
  • 2 msk olivolja
  • 1½ dl vitt vin
  • Ca 1 liter grönsaksbuljong
  • 3 msk smör
  • ½ dl parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skölj och ansa salladen. Skär bort den mittersta stocken och skär sedan bladen tvärs över i fina strimlor. Spara de spädaste bladen i mitten. Finhacka löken och skär prosciutton i små bitar.
    2. Värm olivolja i en kastrull. Lägg i lök och prosciutto och låt dem fräsa på låg värme i 2-3 minuter. Höj värmen och tillsätt salladsstrimlorna, rör om och stek i några minuter. Rör sedan i riset och stek alltsammans i ytterligare ett par minuter.
    3. Tillsätt vinet och koka under ständig omrörning tills det ångat bort. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget under hela koktiden.
    4. När 5 minuter av risets koktid återstår, lägg i de sparade salladsbladen, smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar. Ställ pannan åt sidan och rör i smör och parmesanost.
    5. Servera risotton rykande het.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben