Risotto med rosésallad och lufttorkad skinka

Serverar: 4 portioner

En risotto som kommer att vinna ditt hjärta. Det som gör denna risotto speciell är smaken av rosésalladen.

Ingredienser

  • 300 g aborio- eller avoriris
  • 1 rosésalladshuvud á ca 400g
  • 3 små gula lökar
  • 150 g prosciutto crudo (italiensk lufttorkad skinka)
  • 2 msk olivolja
  • 1½ dl vitt vin
  • Ca 1 liter grönsaksbuljong
  • 3 msk smör
  • ½ dl parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skölj och ansa salladen. Skär bort den mittersta stocken och skär sedan bladen tvärs över i fina strimlor. Spara de spädaste bladen i mitten.
    2. Finhacka löken och skär skinkan i små bitar. Värm upp olivolja i en kastrull. Lägg i lök och skinka och låt dem fräsa på låg värme i 2-3 minuter. Höj värmen och tillsätt salladsstrimlorna, rör om och stek några minuter.
    3. Rör sedan i riset och stek alltsammans ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och koka under ständig omrörning tills det ångat bort. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter.
    4. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. När 5 minuter av risets koktid återstår, lägg i de sparade salladsbladen, smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar.
    5. Ställ pannan åt sidan och rör i smör och riven parmesanost. Servera risotton genast rykande het!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben