Riven choklad- och mandelkaka

Serverar: 8-10 portioner

Underbart god choklad- och mandelkaka i tre lager som både fylls och toppas med len chokladganache.

Ingredienser

  • 125 g smör, mjukt
  • 1 3/4 dl råsocker
  • 3 dl extra fint vetemjöl
  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 4 ägg, separerade i gulor och vitor
  • 1 dl mjölk
  • 180 g, 70 % mörk choklad, riven och kyld
  • Ganache
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 300 g mörk 70% choklad, hackad
  • Dekoration
  • Rostade mandelspån
  • Servering
  • Eventuellt vispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj lätt och täck en 20 cm springform med bakplåtspapper.
    2. Blanda smör, socker, vetemjöl, mandelmjöl, äggulor och mjölk i en skål. Vispa slätt med elvisp på låg hastighet. Blanda i riven, kyld choklad. Ställ åt sidan. Vispa äggvitorna hårt tills det bildas toppar. Vänd ner i chokladblandningen.
    3. Häll smeten i formen och jämna till ytan något. Grädda i 55-60 minuter tills kakan stannat. Låt svalna i formen i 10 minuter innan du tar ut den att svalna helt på ett galler.
    4. Ganache:
    5. Hetta upp grädden i en liten kastrull tills den nästan kokar. Ta bort från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Ställ åt sidan 5 minuter för att smälta. Rör tills krämen är helt slät. Låt svalna.
    6. Använd en tandad kniv och skär kakan i tre jämna lager. Placera ett lager på ett serveringsfat. Med hjälp av en spatel eller slät kniv, sprid ut en tredjedel av ganachen över kakbottnen. Upprepa med resten av bottnarna och avsluta med ganache. Strö rostad, flagad mandel över.
    7. Servera gärna kakan med vispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben