Röding med potatispuck, lökcréme och citronhollandaise

Serverar: 4 portioner

Denna goda rätt är som gjord för fest!

Ingredienser

  • Gravad röding
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • ½ dl grovhackad dill
  • 4 rödingfiléer med skinn, ca 600 g
  • 2 msk smör eller olja till stekning
  • Potatispuckar
  • 2 stora bakpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Lökcréme
  • 3 gula lökar
  • 100 g smör
  • ev 1 msk grädde
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Citronhollandaise
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • Pressad saft och finrivet skal av ½ citron
  • 1 krm salt
  • Garnering
  • 4-8 smålökar
  • 4 späda morötter
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 100 g fint tärnad morot
  • ½ tsk salt
  • Dillkvistar
  • Instruktioner

    1. Blanda socker, salt, vitpeppar och dill. Strö blandningen över rödingen och låt stå i kylen i 1 timme.
    2. Skala potatisarna och skär ut 2 runda puckar ur varje potatis med hjälp av en utstickare eller skär dem runda eller fyrkantiga på fri hand. Pensla med olivolja. Strö över flingsalt och baka i ugnen på 225 grader ca 45 minuter.
    3. Lökcréme: Skala och klyfta löken. Hetta upp en stekpanna och stek löken försiktigt i smör tills den är mjuk och gyllene, ca 20 minuter. Mixa löken till en slät kräm och späd eventuellt med grädde. Smaka av med salt och peppar.
    4. Citronhollandaise: Smält smöret. Vispa äggulorna och citronsaften över ett vattenbad. Vispa ner det smälta smöret först droppvis och sedan i en tunn stråle. Smaka av med finrivet citronskal och salt.
    5. Skala småklökarna och koka dem i lättsaltat vatten tills de mjuknat, ca 10 minuter. Lägg de spädai morötterna efter halva tiden. Smält smör och honung i en kastrull. Lägg i morotstärningar, hela morötter och lök, bryn ca 2 minuter.
    6. Skrapa försiktigt bort salt och socker från rödingen med en kniv. Smält smör eller olja i en panna och stek rödingen på medelvärme i ca 2 minuter på varje sida.
    7. Servera rödingen med potatispuck, lökcréme, hollandaisesås och garnera med morötter, lökar och några dillkvistar.

    Liknande recept

    5
    55 min
    4-5
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben