Rönnbärs- och äppelgelé

Passar fantastiskt gott till vilt och även andra kötträtter!

Ingredienser

  • 2 liter rönnbär
  • 500 g syrliga äpplen
  • 7 dl vatten
  • 9 dl socker per liter saft
  • Eventuellt citronsyra
  • Instruktioner

    1. Lägg rönnbären i frysen över natten. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.
    2. Gör ett geléprov. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ fatet i kylskåpet. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat. Om den inte flyter ihop är gelén klar. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.
    3. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben