Rofans vardagsbröd

Ett gott, saftigt och ovanligt hållbart bröd.

Ingredienser

  • Blanda först
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl havre- eller vetekli
  • 1-2 dl solrosfrön
  • 2 rågade tsk salt
  • 5 dl kokhett vatten
  • Dessutom behövs
  • ½ paket jäst (25g)
  • 2 dl ljummet vatten
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 2-3 dl vetemjöl extra
  • 1 ägg till pensling
  • Sesam- eller solrosfrön
  • Instruktioner

    Mät upp rågmjöl, linfrön, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmar. Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt den första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme. Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer. Forma degen till en tjock rulle och lägg den på pappersklädd plåt. Jäs ca 30 minuter. Pensla det utbakade brödet med uppvispat ägg och strö sedan över 4-5 msk sesamfrön eller solroskärnor. Grädda först brödet i 250 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 och grädda ytterligare 25-30 minuter.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    24

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben